Life & Leisure

Steps of life to be remembered

Penjimatan minyak~!

with 14 comments

Salam,

Sapa ada myvi dan transmisi automatik? Brapa rekod perjalanan anda pernah buat?

Maksimum rekod aku pernah buat, dari aku tuang minyak penuh dalam tangki sampai agak2 nak melimpah~sampai start blinking minyak habis agak2 korang berapa KM aku dapat? Haha. Auto ok myvi aku dan naik 2 orang. 598KM~! Pencapaian gila babeng pernah aku wat. Selalunya 520-540km ja. Haha. bila isi balik, tak hingat brapa litre. Tapi TAK sampai 35 litre la nak fullkan balik.

35 litre x 1.80 = RM63 hengget

Apa rahsia aku?

  • Jgn tekan minyak sesuka ati, RPM aku tak pernah lebih 2,500rpm. Thanks to myvi engine. Max torque dia leh capai serendah 3,200rpm.
  • Jgn break mengejut, kerana ianya juga berperanan untuk menghabiskan minyak anda.
  • Selalu check tekanan angin tayar. At least once a week. Tayar depan tu yang paling penting.
  • Aku pakai Shell hijau time tu.
  • Buang barang2 yang tak patut ada dalam keta tu. Kadang2 tak perasan. Barang2 yang kada kat kerusi belakang dan bonet boleh melebihi 2kg tau.😛

Tetapi, kenapakah kerajaan tidak mahu menurunkan lagi harga minyak. Persoalan bermain di minda aku. Macam2 isu media masa putarkan time minyak turun tapi kerajaan tak turunkan minya.

  1. Kerajaan cakap kegawatan ekonomi; ramai kena buang, kerajaan kena jaga hati rakyat.
  2. Lompat parti. Sampai sekarang tak habis2.

Renung2kan, dan selamat mencoba. Coba kau dengar .. coba kau coba~ [jdi anak mat tahir jap]

Regards,
TeMMon~

Written by aizat84

February 11, 2009 at 2:18 am

Posted in Life, Tips

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. yer myvi memang jimat..
    bese aku isi around rm50 boleh sampi +400km tu pun kene make sure aku yang drive for the whole tank lah nih dengan berat kasut2 aku kat blakang plus jugak segala tools lam bonet, berat gak tu..kalo en.syafiq yang bawak jangan harap..dier tekan myvi macam dier tekan altis dier..

    hunnyBie

    February 11, 2009 at 3:00 am

  2. ubah gaya idup!!

    diana

    February 11, 2009 at 5:02 am

  3. ainoor -> wakaka .. syafiq tu tak pa. Kaya, minyak no hal. wahaha. Besa pakai kereta besar. Keta kecik ni main lanyak ja la😉

    didi -> ya, kalau nak ubah betoi mmg nek moto ngan ana. Tapi apa kan daya, dia ngandung. Takut apa2 jadi plak satgi payah. haha

    M@YaZ

    February 11, 2009 at 5:28 am

  4. Incik Hitam akak pun jimat gak..erkk.. sama jimat ngn myvi rasanya…heeeeeeee

    Afida Anuar

    February 11, 2009 at 6:08 am

  5. Haha. Kira ngan honda city. Nak beli spark plug baru untuk city pun tak mampu :p

    M@YaZ

    February 11, 2009 at 6:23 am

  6. erkk…

    Afida Anuar

    February 11, 2009 at 7:33 am

  7. siput aku xmmpu kot cecah cam ko buat walaupon manual wakakakka..

    agHoo

    February 11, 2009 at 8:02 am

  8. wah..adakah bkesan utk kereta kancil aku..wah malu nye smua org kreta power dan mantap

    saizulhafiz

    February 11, 2009 at 8:03 am

  9. apit: haha .. this komen is not for kancilans :p .. eh apit .. kancil lagi la save kan kan kan?

    aghoo: Siput tak mampu cecah. Kaki kanan kena santimental bro~

    Kak fida: Mase gi servis nanti (tau la servis akak free) .. cuba tanya harga spark plug iDSI .. nanti akak mesti terkejut nye😀

    M@YaZ

    February 11, 2009 at 8:19 am

  10. ijat, kancil x save sgt kalo banding ngan kelisa atau viva.

    arrgghh.. jimatnye myvi.. jom tuka jat..

    keta aku RM28 utk 200KM. tp average speed 120-140kmh…hehe. kaki aku berat. susah nak kawal. bile dah nak ujung bulan baru ringan kaki aku..kekeke

    shauqi

    February 11, 2009 at 9:02 am

  11. kaki aku pun .. kalau tak sentimental .. susah beb .. haha aku kalau tak cukup sentimental kaki kanan tu .. lebih kurang kete ko gak coki ~😉

    M@YaZ

    February 11, 2009 at 9:05 am

  12. yeke..hehe. xpe, spark plug keta kak fida lg mahal..hahaha

    shauqi

    February 11, 2009 at 9:17 am

  13. haha .. sparkplug leh tampung duit minyak pi balik aloq stuck ho~

    M@YaZ

    February 11, 2009 at 9:43 am

  14. aku test getz tak full.. rm50 = 350km.
    tak jimat ek??

    pestisid

    February 14, 2009 at 4:23 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: