Life & Leisure

Steps of life to be remembered

Teringat Zaman Kanak2

with 18 comments

Salam semua,

Lepas baca tuan caracol nya blog aku pun teringat peristiwa sama time posa kecik2 dulu. Lawak2 bodoh dan genuis dari kawan2; pengalaman aku dan macam lagi, baca je la kat bawah ni ya:

  • “Ko puasa ka? Cuba baca doa puasa.” Aku pun dengan penuh yakin dan cemerlang ” Nawaitu saumaghadin .. ~ ” tak sempat habis kawan aku sampuk. “Ha, batal puasa. Mana boleh niat puasa time kita berpuasa. Kena malam sebelum berpuasa atau sahur~”. Haha
  • Macam tu juga untuk berbuka. Pekena orang lain plak. “Ko puasa kan? Cuba baca doa buka puasa”. So kawan aku yang tak pernah kena tanya ni pun baca dengan penuh yakin. ” Allahumalakasumtu wa bika amantu~” Trus aku pangkah. “ha~ha~, tak tau, dah terbuka puasa~! Batal puasa tu tau sebab dah baca doa berbuka.” Haha
  • Selalu nak rasa makanan. Sebab tgk Umi bleh rasa gulai/masakan petang. Dan2 terus baik ngan umi “Umi, nak tolong rasa skit. Nak tau sedap ka tak. Rasa tak batal puasa kan kan2.”
  • Muka kena selalu basah. Tak tau ape motif. Mungkin tujuan kesegaran badan kot. Haha.
  • Kat sekolah kalau kawan2 pegang ja hidung sendiri, satu kelas bising cakap puasa dia batal. Tak kira la siapa. Aku pun kena. Haha. Pastu mula la, “eh, kat hidung ko tu kena ape ek, pen kot.” Bila pegang ja hidung mula tuduh puasa dia batal. Keji~
  • Puasa tak pernah dapat duit. Tension dulu. Orang lain semua dapat duit~ Tapi duit raya dapat banyak la. Haha~
  • Sahur paling best aku rasa. Time kecik2 dulu sahur, susah gila nak kejut. Pastu kalau bangun dan makan pun. Mesti mata tengah tertutup rapat. Haha.
  • Time puasa ni banyak main pemadam/rubber kat sekolah agama. Gila arr time tu. Aku rasa semua budak2 lelaki ada pengalaman sama. Aku paling sayang pemadam gaban aku. Kira pemadam tu paling bertuah. Selalu menang dulu. Balik umah bawa balik pemadam seplastik. Sapa kalah kena bagi pemadam tu kat pemenang. Haha. Bila main pemadam ni hilang rasa perut lapar.
  • Balik duduk kat peti ais, lapar punya pasal. Umi cakap “Sat lagi nak azan tu, sabaq sat ja~” Tapi tak nak, emosi tak stabil sebab lapar. Bukak peti ais skit, amik angin sejuk peti ais tu. Best ho~
Haha, zaman kanak2. Tak tahu gapo lagi.😀

Regards,
-TeMMon~

Written by aizat84

September 11, 2008 at 1:51 am

Posted in Jokes, Life

18 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. hehe😀 alamak .. terpegang hidung la ..

    Muhammad Faheem

    September 11, 2008 at 3:33 am

  2. hehe😀 alamak .. terpegang hidung la ..

    Muhammad Faheem

    September 11, 2008 at 3:33 am

  3. kanak2 nakal rupenye..

    Hafeeny

    September 11, 2008 at 3:51 am

  4. kanak2 nakal rupenye..

    Hafeeny

    September 11, 2008 at 3:51 am

  5. Faheem: Batal puasa Paheem :p

    Iffah: Hehe, baru sikit reveal tu. Tuh orang cakap. Kalau kecik2 nakal. Besar dia dok diam je. (tapi takde la diam sangat kan aku ni haha)

    M@YaZ

    September 11, 2008 at 4:14 am

  6. Faheem: Batal puasa Paheem :p

    Iffah: Hehe, baru sikit reveal tu. Tuh orang cakap. Kalau kecik2 nakal. Besar dia dok diam je. (tapi takde la diam sangat kan aku ni haha)

    M@YaZ

    September 11, 2008 at 4:14 am

  7. org penah mak kjot bgn saho tp pegi mandi plak pehtu trus pakai bj skola da siap2…da tu br mak ayh pggl ajk mkn saho…(knp dorg xtego masa nk p mandi tu lg tah)…sengalll =]

    natni

    September 11, 2008 at 4:27 am

  8. org penah mak kjot bgn saho tp pegi mandi plak pehtu trus pakai bj skola da siap2…da tu br mak ayh pggl ajk mkn saho…(knp dorg xtego masa nk p mandi tu lg tah)…sengalll =]

    natni

    September 11, 2008 at 4:27 am

  9. macam penah baca jek 2 yang pertama tu kt blog sape ek..
    owhh ciplak dr ctu ekk..
    gagagaga

    Afida Anuar

    September 11, 2008 at 4:42 am

  10. macam penah baca jek 2 yang pertama tu kt blog sape ek..
    owhh ciplak dr ctu ekk..
    gagagaga

    Afida Anuar

    September 11, 2008 at 4:42 am

  11. hohohoho…kecik kecik nakal gilor… tu yg ade parut tu…ngeriiii okk…

    dh besar2 ni, cam baikk je plak. Erm..baikkk ke? hehehe

    @naBest

    September 11, 2008 at 5:20 am

  12. hohohoho…kecik kecik nakal gilor… tu yg ade parut tu…ngeriiii okk…

    dh besar2 ni, cam baikk je plak. Erm..baikkk ke? hehehe

    @naBest

    September 11, 2008 at 5:20 am

  13. hahaha..
    ijat ijat..
    naik pecah perut wa baca entry nie..
    hehehe =P

    nakal noo~!
    yg tak leh tahan tue psl peti ais!
    hahahahahahaha..

    tapi bila ingat kesah time bebdk dulu, best kan!
    mesti gelak kan diri sendiri~
    hohohohoo..
    tetiba rasa cam nak jadi bdk balik =P

    miszacasian

    September 11, 2008 at 6:51 am

  14. jat jum main lawan pemadam… tgh busan ni..

    aziz

    September 11, 2008 at 6:51 am

  15. hahaha..
    ijat ijat..
    naik pecah perut wa baca entry nie..
    hehehe =P

    nakal noo~!
    yg tak leh tahan tue psl peti ais!
    hahahahahahaha..

    tapi bila ingat kesah time bebdk dulu, best kan!
    mesti gelak kan diri sendiri~
    hohohohoo..
    tetiba rasa cam nak jadi bdk balik =P

    miszacasian

    September 11, 2008 at 6:51 am

  16. jat jum main lawan pemadam… tgh busan ni..

    aziz

    September 11, 2008 at 6:51 am

  17. intan: haha .. kalau mandi segar la badan tu. So tak ngelat sahur.

    kak fida: Virus kenakan orang tu sama sampai ke Sek Keb Subang Jaya, nak buat lagu mana. tu yang tulis kat atas tu, teringat terus zaman kecik2 dulu

    ana: Parut tu lagi la. Nanti buat khas post pasal parut. Biar semua orang tao~

    wawa: yaya, bebudak la zaman paling best. YeY. dok kat peti ais best oo. Sejuk. Penat puasa pun ilang. pastu pegang botol air letak kat muka. hahaha. lagi syiouk

    ajiz: anda sudah redi bertarung ngan raja pemadam?? pemadam aku yang power tu bentuk dia bulat. Sekali petik ja terus menang. Haha. Pandai budget ho~

    M@YaZ

    September 11, 2008 at 8:42 am

  18. intan: haha .. kalau mandi segar la badan tu. So tak ngelat sahur.

    kak fida: Virus kenakan orang tu sama sampai ke Sek Keb Subang Jaya, nak buat lagu mana. tu yang tulis kat atas tu, teringat terus zaman kecik2 dulu

    ana: Parut tu lagi la. Nanti buat khas post pasal parut. Biar semua orang tao~

    wawa: yaya, bebudak la zaman paling best. YeY. dok kat peti ais best oo. Sejuk. Penat puasa pun ilang. pastu pegang botol air letak kat muka. hahaha. lagi syiouk

    ajiz: anda sudah redi bertarung ngan raja pemadam?? pemadam aku yang power tu bentuk dia bulat. Sekali petik ja terus menang. Haha. Pandai budget ho~

    M@YaZ

    September 11, 2008 at 8:42 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: