Life & Leisure

Steps of life to be remembered

Ujian Kotak Kelabu [Grey Box Testing]

with 8 comments


Ujian kelabu adalah gabungan ujian kotak hitam[black box testing] dan ujian kotak putih[white box testing].

Ujian kotak hitam adalah ujian yang tidak langsung melihat pada bahasa pengaturcaraan dan hanya lah pada permukaan sistem sahaja. Ini dilakukan oleh kebanyakkan penguji sistem. Mereka tidak semestinya tahu apakah yang berlaku di belakang permukaan tersebut. Ujian ini kebanyakkannya berlaku setelah sistem itu siap dibina yakni selepas gabungan system[system integration].

Ujian kotak putih pula adalah sebaliknya. Penguji perli melihat bahasa pengaturcaraan untuk menguji. Contohnya untuk fungsi pengaturcaraan seperti aliran hirarki timbal balik [loop]. Ujian dijalankan untuk mengenalpasti semua bahasa pengaturcaraan berjalan dengan betul seperti yang dikehendaki. Ujian ini selalunya dilakukan sebelum sistem siap dibina untuk mengenal pasti masalah kumbang[bugs] lebih awal.

Ujian kotak kelabu adalah gabungan kedua2 ujian diatas untuk menjadikan ujian tersebut lebih agressif dan jika penguji ada lebih banyak masa untuk menguji sistem yang deberikan. Ujian ini dilakukan untuk mengenalpasti keburukkan design dan keburukkan menggunakan sistem pengaturcaraan yang telah dibina. Didalam fasa ini penguji dikehendaki memahami segala bahasa pengaturcaraan dan kehendak pengguna sistem tersebut.

Harap anda semua memahi apa yang hendak disampaikan. Selamat membaca~!

Written by aizat84

July 9, 2008 at 3:00 am

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ajat, cam tak paham pulak ko tulis lam bahasa malaysia ni..heheh.. bukan nak berlagak tahu omputih..
    tapi term dh biasa lam omputih. Tetiba keluar kumbang, timbal balik, hihih..

    but nice one la…

    Afida Anuar

    July 9, 2008 at 5:42 am

  2. Ajat, cam tak paham pulak ko tulis lam bahasa malaysia ni..heheh.. bukan nak berlagak tahu omputih..
    tapi term dh biasa lam omputih. Tetiba keluar kumbang, timbal balik, hihih..

    but nice one la…

    Afida Anuar

    July 9, 2008 at 5:42 am

  3. haha .. saya hentam je kak .. haha .. saje buat lawak sebenarnya .. tak serius pun post tu~ tapi semua kenyataan adalah fakta dan betul belaka .. (lagi sahih baanu cakap)

    M@YaZ

    July 9, 2008 at 6:30 am

  4. haha .. saya hentam je kak .. haha .. saje buat lawak sebenarnya .. tak serius pun post tu~ tapi semua kenyataan adalah fakta dan betul belaka .. (lagi sahih baanu cakap)

    M@YaZ

    July 9, 2008 at 6:30 am

  5. gile la tester…

    agHoo

    July 9, 2008 at 11:27 am

  6. gile la tester…

    agHoo

    July 9, 2008 at 11:27 am

  7. Haha .. bleh jadi penulis buku bahasa melyu tak aghoo??

    M@YaZ

    July 9, 2008 at 11:35 am

  8. Haha .. bleh jadi penulis buku bahasa melyu tak aghoo??

    M@YaZ

    July 9, 2008 at 11:35 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: